Brøkregning

Brøkregning 2 - Addisjon og subtraksjon


Vi ser på addisjon og subtraksjon av brøker. Med andre ord; pluss og minus.

Besøk UDL på:

Om du kunne tenkt deg å hjelpe meg med å dekke kostnadene rundt UDL, så hadde jeg vært VELDIG takknemlig! En liten donasjon går en lang vei.

Kommentarer

Logg inn hvis du ønsker å legge igjen en kommentar!
Anonym 2012-12-27

Det finnes også en annen måte å finne fellesnevneren på (minste fellesnevner). Du primtallsfaktoriserer alle fellesnevner. Skriver primtrallene for den ene nevneren i en linje. Har du tre ledd vil det ble tre linjer med primtall. Er nevnerene primtall allerede trengs det ikke å primtallsfaktorisere. F.eks: nevnerene: 15 3 7 15 = 5*3 3 = 3 (primtall) tre linjer 7 = 7 (primtall) Deretter ser du at du har tallet 3 i to linjer og dermed kan stryke dem til en 3-er (Finnes det samme tallet i linjene trengs det bare en gang av tallet). Vi står dermed igjen med 5 *3 * 7 = 105 som er den minste nevneren som kan brukes. Kluet her er hvis du får det samme tallet i linjene (både to eller flere) kan du stryke og ta bare en gang av tallet og gange med all andre primtall som enten er tatt en gang av seg selv eller andre primtall som står alene.

Aleksander 2012-12-28

Jepp, bra forklart! Dette kalles "minste felles multiplum", og er den beste fellesnevneren vi kan velge slik at vi slipper å arbeide med unødvendig store tall.

Anonym 2016-05-03

jeg har en oppgave med parantes. hvordan kan jeg løse den da? kan du hjelpe meg

camsol01 2018-01-22

Bra video

Besøk UDL på:

Om du kunne tenkt deg å hjelpe meg med å dekke kostnadene rundt UDL, så hadde jeg vært VELDIG takknemlig! En liten donasjon går en lang vei.